onsdag 8 juli 2009

Mjöl och bröd

Fabriksbakat bröd, det vi finner i butikerna, är inte någon höjdare egentligen. Det är dyrt och innehåller mängder av tillsatser. Tillsatserna finns där för att förhöja känslan av färskt bröd under hela hållbarhetstiden samt för att påskynda jäsningsprocessen. Och är inte nybakat bröd något av det godaste som finns? Även det brödet man kan plocka i lösvikt och som kallas butiksbakat är ett lika dåligt val om man ser till tillsatser.
Och så var det det där med mjöl. Det moderna sättet att mala mjöl på förstör spannmålet alldeles för mycket så det finns även tillsatser där då det mesta av spannmålets naturliag näringsinnehåll förvinnser. Som tur är finns alternativ. Mjöl malet på det gamla viset i stenkvarn gör att mjölet behåller sina näringsämnen och slipper tillsatser.
I min lokala affär finns mjöl från en lokal producent som dels själva står för en ekologisk odling och även maler själva på gården. Lyckebo gård. Visserligen kostar mjölet ungefär dubbelt så mycket som "vanligt" mjöl, men jämfört med att köpa färdigbakat bröd görs ändå en besparing.
Saltå kvarn är en annan producent som förmodligen finns lite mer utspridd för den som inte bor här i närheten.

Och självklart delar jag med mig av ett favoritrecept på ett underbart vetebröd som är enkelt att göra och som smakar underbart.

50g jäst
1 msk salt
5-6 dl kallt vatten
ca 15 dl vetemjöl

Smula ner jästen i vattnet och lös upp. Tillsätt salt. Häll därefter i mjölet tills degen släpper bunken. Spara mjöl till utbakningen. Knåda väl och låt sedan jäsa i 90 min.
Bara ut brödet och dela i två delar.
Jag lägger dem sedan i en stor ugnsform i teflon som är alldeles lagom i storlek för två limpor. För att separera dem viker jag till en remsa bakplåspapper och lägger emellan.
Låt jäsa ytterligare 60 min.
Under tiden sätts ugnen på 250 grader.
Ställ in bröden i mitten och låt stå 15 min, stäng därefter av värmen och låt dem stå kvar 10-15 min till.
Klart.

Väldigt gott som nygräddat att bara bryta, eller varför inte med lite smör på?

1 kommentar:

  1. Ååå hembakat bröd är ju så gott, och det är väldigt billigt att baka sitt eget.
    Ser fram emot att få läsa din matblogg =)

    SvaraRadera